Blek piggsopp, eller Hydnum repandum som er dens latinske navn, er en spiselig sopp uten giftige lookalikes, noe som er et stort pluss for alle som ønsker å sanke sopp, men er noe uerfarne hva gjelder sopparter. Blek piggsopp tilhører familien Hydnaceae, som igjen tilhører slekten Hydnum. Hatten på en blek piggsopp er tørr, med farger fra gul til lys oransje og brun. Soppen er ofte å finne i mer uregelmessige former, spesielt når den har vokst seg nært til andre sopp og vekster. I likhet med sjampinjongen, får også blek piggsopp mørk brune flekker på hatten når den blir gammel eller skadet.
Hvordan gjenkjenne en blek piggsopp
Den oransje-, gul- eller brunfargede hatten kan bli opptil 17 cm bred og på det meste er det funnet blek steinsopp med en hatt som ble målt til over 25 cm i bredde. Den er vanligvis litt uregelmessig i form og konkave sopp er ikke uvanlig. Hatten vokser i forvrengt form når soppen vokser tett sammen med andre sopp, eller inntil tre og andre vekster. Overflaten på hatten er vanligvis tørr og glatt. Selv om litt eldre sopp ofte kan vise sprekker i hatten, er det ikke noe galt med verken kvalitet eller smak. Sett ovenfra kan blek steinsopp ofte minne litt om en eldre kantarell. Kjøttet til en blek steinsopp er tykt, hvitt, fast og sprøtt. Eldre sopp kan ofte utvikle blåmerker i gul og oransjebrun farge. Undersiden av hatten er tett dekket med små, slanke, hvite topper som måler 2-7 mm i lengde. Disse toppene løper noen ganger ned minst en side av stilken også. Stilken på en blek piggsopp er typisk 3-10 cm lang og 1-3 cm tykk. Den er enten helt hvit i farge, eller samme farge som hatten. Grunnet måten soppen velger å vokse på, er det ikke uvanlig at stilken ikke er sentrert rett under hatten. Når man er ute å høster sopp, kan blek piggsopp være vanskelig å få øye på. Den liker å vokse sammen med andre vekster og den uregelmessige formen gjør at det er lett å overse den ute i naturen.
Hvor finner man blek piggsopp
Blek piggsopp vokser over hele Norge og er stort sett å finne i skog og områder med høy fuktighet og mye mose. Sesongen for blek piggsopp er fra juli til oktober, og høysesongen, hvor muligheten for å finne soppen er best, er i september. Spesielt i gran- og løvskog er det gode muligheter for å finne mye blek piggsopp.
Blek piggsopp i matlaging
Blek piggsopp er en ypperlig matsopp, man bør dog være oppmerksom på at eldre sopp kan utvikle en noe bitter smak. Bitterheten er på ingen måte et tegn på at soppen er ødelagt eller ikke kan brukes til matlaging. Det er bare en naturlig utvikling i en blek piggsopps liv. Bitterheten vil også avta så snart soppen varmebehandles. Blek piggsopp har en søtlig nøttesmak og får ved steking en konsistens som minner mye om kantarell. Mange kokker anser blek piggsopp som kantarellens “kulinariske erkerival”. Blek piggsopp er lite utsatt for angrep fra dyr og mikroorganismer, så før man bruker den til matlaging er det nok å børste den lett og renskjære stilken. Blek piggsopp kan tilberedes på mange måter, men sautéeing, som skaper en “øm, kjøttig tekstur og mild smak”, er av mange kokker ansett som den beste måten å servere blek piggsopp på. Soppens vev absorberer væske godt og tar lett til seg andre smaker. Den faste teksturen gjør at blek piggsopp passer meget godt til både tørking og frysing.
Neste gang du er ute og høster sopp, kan det være lurt å søke opp blek piggsopp. Den er ofte enklere å finne enn kantarell og mange går dessverre rett forbi den.