Sopp er en flott vekst som vi i Norge kan høste fritt, takket være friluftsloven. Den gir oss alle som en, rettighet til å høste sopp i utmark. ”Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet, og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet” sier Friluftsloven § 5. Det er viktig at alle som ønsker å benytte seg av denne muligheten, respekterer at loven ikke gir en mulighet til å høste på privat land. Viktig er det også å tenke over ”når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet”. Med andre ord, vi må alle respektere naturen og sørge for at vår innhøsting medfører så lite skade som mulig. Om vi alle respekterer naturen og tar godt vare på den, vil vi være sikret god tilgang på sopp også neste år.
Sopp vokser over hele Norge og sopplukking er en flott måte å komme seg ut i naturen på. Det er også en ypperlig anledning til å lære sine barn om naturen og alle de matkilder den byr på. Før man legger ut på soppjakt bør man sette seg inn i de ulike sopptypene og hvilke sopp man trygt kan spise. Det er ikke alle sopper som egner seg som matkilde for mennesker og flere av dem er direkte skadelige.
Hva trenger man av utstyr?
Innhøsting av sopp er en flott måte å komme i nærkontakt med naturen på. Rimelig er det også. Det aller første man trenger er gode klær. Sørg for at du leser værvarselet nøye og kler deg etter forholdene. Gode sko, som tåler fukt og gir god komfort i utmark er meget viktig. Feil skotøy kan raskt ødelegge en flott tur. Når du først er kledd godt, er det ikke så mye mer du trenger, en soppkniv og en kurv eller bøtte til soppen og du er klar for innhøsting. Om du vet at du skal gå langt og turen kan komme til å vare mange timer, er det best om man har en kurv med god lufting for å oppbevare soppen i. Sopp inneholder mye vann og kan lett ødelegges om den blir liggende fuktig uten god trekk. En god soppkniv koster ikke mange kroner og kan kjøpes på de fleste friluftsbutikker og kjøkkensenter. Kniven er ca 5 cm lang og formet som en halvmåne. Utformingen gjør det lett å komme rundt stammen på soppen og man redusere faren for å kutte seg selv.
Hvilken sopp kan man høste?
I Norges frie natur vil man kunne finne mange hundre ulike sopptyper. Det er ikke alltid like lett å vite hvilken sopp man har med å gjøre. Mange av typene ser meget like ut, men kan ha totalt ulike bruksområder. Så fremt man ikke er en meget habil innhøster av sopp og er godt kjent i området, bør man alltid ha med seg en soppguide, en liten bok som man kan finne på de fleste bokhandlere. Boken vil hjelpe en avgjøre hvilken sopp man står ovenfor ved hjelp av tekst og bilde. Er man fortsatt i tvil, vil en god soppguide også fortelle om de ulike områdene en sopp vokser i. Dermed kan man føle seg trygg på at man vet hvilken sopp man høster. Er man fortsatt i tvil og ikke føler seg 100% sikker, bør man la soppen stå.
Hvor finner man den beste soppen?
Sopp vokser i ulike skoger, men de mest populære soppene som kantarell, traktkantarell, blek piggsopp, steinsopp, fåresopp, snøballsjampingjong og granmatrisk, er alle å finne i granskog.
Er man på utkikk etter rødbrun steinsopp, smørsopp, sandsopp eller kremler sopp, må man finne seg et område med furuskog.