Steinsopp, eller Boletus edulis som er dens latinske navn, er en flott matsopp som tilhører arten Boletus og rørsoppfamilien Boletaceae. I Norge er soppen også kjent under navnene Karl-Johanssopp og herresopp. Den regnes i dag som er av våre beste matsopper og er i bruk over store deler av Europa og verden forøvrig. Steinsoppene er den største gruppen med sopp under rørsoppfamilien. Soppen har sitt navn fra den store, tykke stilken, som i tidlig alder er nærmest kuleformet. Steinsopp er som mange andre sopper en ypperlig kilde til fiber, vitamin D, og kobber, i tillegg til at den inneholder meget få kalorier.
Hvordan gjenkjenne er steinsopp
Steinsopp er er relativ stor og klumpete sopp. En skikkelig kraftplugg om man vil. Soppen har en stor fyldig hatt med mye kjøtt. I farge er soppen lys- til lett mørkebrun. Når du kommer over soppen ute i utmark vil du lett kjenne den igjen og er det fuktig i luften, vil også steinsoppen være noe klebrig å ta på. Et annet kjennetegn på steinsoppen er overflaten på hatten, som ofte kan minne litt om en stekt brødskorpe. Kjøttet på soppen er fast og helt hvit i farge. Med alderen kan dog kjøttet få et meget svakt grønnskjær. Dette går på ingen måte ut over smaken eller kvaliteten på kjøttet. Stilken til steinsoppen er som resten av soppen, meget kraftig og butt. På den øvre delen av stilken vil man se et tydelig hvit årenett. Nok er godt kjennetegn på at det er en steinsopp man har funnet. En yngre steinsopp vil ofte ha et kjøtt som er noe mer fast enn en eldre sopp. Smaken er dog den samme og både ung som gammel smaker steinsopp fortreffelig. Smaken er behagelig og ikke for kraftig, en mild nøtteaktig smak med lite lukt gjør steinsopp til et godt valg for dem som ikke elsker sopp, men ønsker de helsemessige fordelene som følger med den lille veksten.
Hvor finner man steinsopp
Steinsopp er å finne over hele Norge. Det er ingen deler av Norge som har mer eller mindre steinsopp enn andre. Skal du ut på sopptur og det er steinsopp som står øverst på ønskelisten, er det best å ta turen inn i skogen hvor man kan finne høy fuktighet og mye mose. Dette er steinsoppens foretrukne vekstområde. Barskog og steder med mye vått løv er andre steder man har gode muligheter for å finne steinsopp. I Norge er sesongen for steinsopp fra juli til oktober, med høysesong i september og oktober. Steinsopp er, takket være import fra andre land som Italia og Frankrike hvor sesongen varer lengre, tilgjengelig i norske butikker året rundt. Er du ny til sopphøsting er steinsopp en ypperlig sopp å begynne med da den er lett gjenkjennelig og vokser fritt over hele Norge.
Steinsopp til matlaging
Steinsopp har en lang historie som matsopp og det var Kong Karl Johan som først ble kjent for å servere sine gjester steinsopp tidlig på 1800-tallet. Det er også her man finner opphavet til navnet Karl Johanssvamp. Kongen, som opprinnelig var fransk, hadde et nært forhold til mat og hans kjærlighet for sopp var godt kjent i hjemlandet. I dag er steinsopp til matlaging utbredt over store deler av Europa og spesielt i Norge, Sverige, Italia og Frankrike bruker man soppen mye. Steinsopp egner seg ikke til å serveres rå. Den kjøttfulle soppen trenger litt varmebehandling før den er villig til å slippe løs sin deilige aroma og smak. Soppen kan kokes, stekes og tørkes. Med sin søte nøttesmak passer steinsoppen ypperlig til både kjøtt og supper. Skal man ta utgangspunkt i hva de store kokkene i Frankrike mener, er det i supper og stuinger soppen gjør seg best.